allesfrans.com

 • Een "BAU" is een vluchtstrook

  Het begin van een lijst van woorden en uitdrukkingen die je onderweg in Frankrijk tegenkomt.

 • Lokale belastingen in termijnen betalen

  Om de kosten te spreiden, kun je bepaalde belastingen in maandelijks termijnen betalen.

 • Kortingen op de belasting hebben hun limiet

  De meeste fiscale voordelen die je elk jaar voor de berekening van de inkomstenbelasting mag opvoeren, zijn gelimiteerd.

 • Een "BAU" is een vluchtstrook

  Het begin van een lijst van woorden en uitdrukkingen die je onderweg in Frankrijk tegenkomt.

 • Lokale belastingen in termijnen betalen

  Om de kosten te spreiden, kun je bepaalde belastingen in maandelijks termijnen betalen.

  
BeginpaginaBouwen en verbouwenZwembadEen natuurlijke zwemvijver

Een natuurlijke zwemvijver

woensdag 29 juni 2011 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 6 september 2015

In Frankrijk wint het biologische zwembad maar langzaam aan populariteit. Toch biedt het diverse voordelen, zoals de intergratie in je tuin.

Het vorige artikel in deze rubriek: Een afdak voor je zwembad
Beoordeling:
Bezoeken: 1.704
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Een biologisch zwemwater (baignade biologique) stelt ook wel enkele specieke eisen, met name in het voorkomen van draadalgen (algues filamenteuses). Met name in dat opzicht wijkt het af van meer traditionele zwembad dat met chemicaliën schoon wordt gehouden.
De huidige kennis van zwembadleveranciers en tuinarchitecten (paysagistes) geeft je de mogelijkheid om zonder al te veel problemen een natuurlijk zwemwater in je tuin aan te leggen.

Heb je al een zwembad en ben je geïnteresseerd in het biologisch filteren van het zwemwater, dan kan je een biologisch zandfilter laten ingraven. Je leest er meer over in ons artikel Je zwembad biologisch filteren.

Bepaalde merken leveren complete systemen. Zoals het van oorsprong Oostenrijkse bedrijf Biotop dat sinds enige tijd ook in Frankrijk vertegenwoordigd is. Dit bedrijf mag als een van de grondleggers van het natuurlijke zwembad worden gezien.
Andere bedrijven hebben met name in Duitsland en Zwitserland al veel ervaring opgedaan, zoals Bionova, Bioteich en Teichmeister. Deze bedrijven maken geen gebruik van UV licht om de het water te desinfecteren. Maar in gebieden waar de watertemperatuur snel kan oplopen tot 30°C is dit soort extra filtratie effectief en nuttig.

Sommige aanleggers van biologische baden werken samen met de traditionele zwembadleveranciers en maken gebruik van hun producten, zoals UV-filters. Oase heeft een serie modulaire filters en pompen ontwikkeld voor iedere situatie.

Andere bedrijven bieden een uitgebreid concept dat de afdichting en de wanden van het bad muren omvat. Agriline met merknaam Tevaï gebruikt Meisner filters en biedt wanden die uit een composiet van bamboe zijn samengesteld. Aquatiss kiest voor filters van Nexus (oorspronkelijk voor koïkarpervijvers) en maakt wanden van larikshout (mélèze). Elodée kent een concept met een soort van gang waarbij het water over de randen stroomt.
Andere leveranciers zijn onder andere: Typhas en Green Concept.

Kosten

Goedkoop is het niet, zeker vergeleken met een traditioneel zwembad. Ruwweg liggen de kosten tussen de € 1200 en € 1500 per vierkante meter. Vergeet daarbij niet dat je voor de filtratie een oppervlakte nodig hebt die gelijk is aan het zwemwateroppervlak. Zo kom je dus al gauw aan de € 15.000 voor een klein bad. Wil je een gemiddelde grootte, bijvoorbeeld 8x4 meter, dan praat je over kosten die boven de € 35.000 liggen. Je verdient wel weer wat terug aan de onderhoudskosten en chemicaliën die je voor een traditioneel zwembad moet calculeren.

Maar je krijgt er wel iets voor terug! Je zwemt in zacht water en hebt geen last van irritatie van huiden ogen. En je krijgt een unieke plek in je tuin, met zijn eigen, nieuwe biodiversiteit. Soms moet je daarvoor algen op de koop toe nemen - maar wat is er natuurlijker dan algen!
Maar ook hiervoor zijn oplossingen verkrijgbaar, zoals een biologische filmlaag die je op de wanden aanbrengt en het reinigen vergemakkelijkt!

Links

- Biotop
- Bionova (Nederlandse site)
- Bioteich
- Teichmeister
- Agriline
- Aquatiss
- Elodée
- Typhas
- Green Concept

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Allier (Bourbonnais)

  Allier is het meest noordelijke van de departementen van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Auvergne-Rhône-Alpes

  De regio Auvergne werd in 2016 samengevoegd met de regio Rhône-Alpes.

 • Allier Toeristisch

  Toeristische informatie van in en rond de Franse Allier.

Allesfrans, ook voor:
 • Vakantie in Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter leren begrijpen.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |