allesfrans.com
 
BeginpaginaTuinreceptenOnkruid en ongedierteAziatische hoornaar in Allier
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Aziatische hoornaar in Allier

Frelon asiatique

donderdag 4 augustus 2011 , door Hanjo

Bewerkt op donderdag 13 december 2018

De Aziatische hoornaar rukt op naar het noorden. Het insect werd al bijna overal in Frankrijk waargenomen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Alsemambrosia, een te bestrijden plant
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 2.898
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De hoornaar, die officieel de soortnaam Vespa velutina heeft, is ongeveer drie centimeter lang en kwam volgens Franse onderzoekers in 2004 bij toeval in Frankrijk terecht via een schip vol keramische handelswaar.

Toeristen in het zuidwesten van het land ondervinden al enkele jaren hinder van de nesten. Wat de Vespa velutina onderscheidt van zijn Europese soortgenoten is dat de nesten vele malen groter zijn. Een oranje kop en gele voeten kenmerken het insect.

De Aziatische insecten zitten met duizenden samen in een nest. Het nest kan wel meer dan een meter groot worden.

In het hele land zijn inmiddels meer dan 1100 nesten te vinden, de meeste in de buurt van Bordeaux. Maar de laatste maanden worden er steeds meer Aziatische hoornaars in noordelijke delen van Frankrijk gesignaleerd. Zij planten zich snel voort en breiden elk jaar hun leefgebied uit.

Het Aziatische insect is in principe niet gevaarlijk voor de mens, maar toch zijn er de afgelopen week al zes mensen in het ziekenhuis beland na steken van het beestje.

Vooral imkers vrezen de plaag. De Aziatische hoornaar voedt zich ondere andere met kleine insecten en bijenkasten hebben de laatste tijd steeds vaker te maken met aanvallen. Binnen 2 tot 3 uur kan een compete bijenkorf worden uitgeroeid. Daarom wordt de bevolking opgeroepen de brandweer te bellen wanneer een kolonie van de Aziatische hoornaar wordt ontdekt.

De Franse naam voor de Aziatische hoornaar is frelon asiatique.

Europese hoornaar

Maar laat je niet misleiden door een groot uitgevallen wesp! De Europese hoornaar is met 2,4 tot 2,6 cm forser dan een gewone wesp en ook groter en breder dan de Aziatische hoornaar. Koninginnen kunnen tot 3,5 cm lang worden. Daarmee is het onze grootste inheemse wespensoort.

De Europese hoornaar blijft (in tegenstelling tot gewone wespen) doorgaans uit de buurt van mensen en heeft het voornamelijk gemunt op andere wespen en vliegen.

Anders dan de Aziatische hoornaar bouwt de Europese hoornaar geen groot vrijhangend nest. Wie een nest verstoort, kan te maken krijgen met een steek van de hoornaar. Die bevat minder gif dan die van een gewone wesp, en is in die zin minder gevaarlijk voor wie allergische reacties vertoont. Wel kan de steek pijnlijker zijn, omdat de angel een stuk langer is.

Dus geen paniek voor een Europese hoornaar; ze zijn niet opvallend agressief naar mensen toe. Wie een nest van deze hoornaars ontdekt, kan dat gerust laten zitten, tenzij het zich natuurlijk te dicht bij een huis bevindt.

De verschillen

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 2 bijdragen
 • Aziatische hoornaar in Allier 7 januari 2014 11:35, door wil

  Nooit zelf bestrijden, zelfs als je in de buurt van het nest komt worden ze al onrustig, niet in de buurt van het nest zullen ze je niet snel steken, mits je ze met rust laat, in of nabij de bebouwde kom kun je de pompiers vragen het nest te verwijderen, op het platte land zullen ze je doorsturen naar een beroepsmatige bestrijder.

 • Aziatische hoornaar in Allier 3 november 2011 22:50, door Ina

  Ook mijn echtgenoot is door dit "beestje"gestoken en moest met loeiende sirenes naar het ziekenhuis, is er iemand die weet hoe je deze nesten kunt verwijderen? En weet iemand iets over een medicijn tegen de allergie die mijn echtgenoot heeft na steken van
  "de Aziatische hoornaar?

  • Aziatische hoornaar in Allier 3 juni 2013 21:14, door ina

   Je moet worden gedesensibaliseerd. Mijn echtgenoot heeft drie dagen in het ziekenhuis gelegen. Waar hij veel injecties kreeg. De dosis werd per keer opgebouwd. Nu moet hij iedere maand een prik halen bij een Allergoloog. Dit is het enige wat je tegen wespen en frelons kunt doen.

 

Allesfrans, ook voor:
 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention