allesfrans.com
 
BeginpaginaEen (t)huis in FrankrijkWonenVerhuizenVerhuizen naar Frankrijk: de actielijst
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Verhuizen naar Frankrijk: de actielijst

maandag 9 november 2009 , door Hanjo

Bewerkt op maandag 25 februari 2019

Onze lijst van zaken die wij niet mochten vergeten toen we naar Frankrijk verhuisden. Misschien heb je er wat aan...

Het vorige artikel in deze rubriek: Verhuizen in Frankrijk: enkele vragen en antwoorden
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 5.523
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Telefoon

Bij KPN gaat het afmelden uiterst simpel. Een telefoontje naar het servicenummer 0900-0244 volstaat en een paar dagen later ontvangen wij per post de bevestiging. Ze zien dat we ook een internetverbinding hebben en waarschuwen dat we zelf contact met de internet provider moeten opnemen om het abonnement te beëindigen.

Internet Provider

Bij verhuizing naar het buitenland vraagt Planet Internet, onze internet provider, om een kopie van het "Bewijs van Uitschrijving" dat je krijgt wanneer je het vertrek bij je gemeente meldt. Het contract wordt op de aangegeven vertrekdatum beëindigd. Bij het verhuizen naar Frankrijk krijg je dat bewijs niet, maar Planet Internet geloofde ons op ons woord.

Emailadressen

Wanneer je emailadressen bij je internetprovider had, raak je die kwijt. Je kunt het beste emailadressen bij je nieuwe provider gaan gebruiken, omdat er beperkingen zijn bij het gebruik van emailadressen vanuit het buitenland. Gebruik je webmail, of bijvoorbeeld Gmail (Google) of MSN dan is er geen probleem, maar met een "client", zoals Outlook (Express) kun je geen mail verzenden via een buitenlandse mailbox.

Eigen website verhuizen

Voordat je je homepages of website kunt verhuizen, moet je eerst een nieuwe host hebben. Wanneer je een eigen domeinnaam hebt (zoals deze site) dan moet je ook die verhuizen. Je doet dat bij je nieuwe provider. Doe een verzoek voor je eigen domeinnaam. In veel gevallen kun je aangeven dat je de eigenaar bent. Wanneer de gegevens op juistheid zijn gecontroleerd, wordt de domeinnaam verhuisd. Nu kun je je website naar de nieuwe provider verhuizen. Het kan even duren voordat zoekmachines de wijzigingen hebben verwerkt.

Donaties en giften

We grijpen de gelegenheid aan om alle donaties en giften te heroverwegen. In Frankrijk willen we misschien enkele lokale initiatieven gaan ondersteunen. Het is bij de meeste instanties heel simpel om telefonisch op te zeggen.

Verzekeringen

De verzekeringen zijn een belangrijk item. Tot nu toe zijn een aantal risico's gedekt onder de reisverzekering, maar dat is niet meer het geval wanneer onze domicilie verandert. De ziektekostenverzekering is de belangrijkste, maar daarover later meer.

Postbus

Voor €10 per maand kan je een postbus aanvragen. Je vindt alle informatie op de website van TNT-Post. Dat kan handig zijn, bijvoorbeeld voor de belastingdienst. Je moet natuurlijk wel iemand hebben die de postbus regelmatig wil leeghalen en je post doorstuurt of afhandelt. TNT-Post kent die service ook, maar het is bedoeld voor bedrijven en behoorlijk prijzig.

Verhuisbericht en doorsturen post

Naast je familie en kennissen wil je ook bepaalde instanties over je verhuizing informeren. Ook hierbij kan TNT-Post je behulpzaam zijn. Ze sturen de informatie naar zo'n 250 bedrijven en instellingen. Ook kun je je post tegen een geringe vergoeding voor minimaal 1 maand en maximaal drie maanden laten doorsturen naar je nieuwe adres (in het buitenland. Wil je je post voor een langere tijd laten doorsturen, kijk dan eens bij Postbus.

Nederlandse bankrekening

Na je verhuizing komen er nog een aantal rekeningen: de eindafrekening van de telefoon en de energie komen zeker. Het is dan zeker handig om een (post)bankrekening in Nederland aan te houden. Onze bank stuurt rekeningafschriften zonder extra kosten naar het buitenland. Dat geldt ook voor een bankpas. We hoeven de bank alleen maar een verhuisbericht te sturen. Met telebankieren kun je de Nederlandse rekening eenvoudig blijven beheren.

Credit cards

Het is ongelofelijk wat je aan creditcards kunt verzamelen. Het warenhuis, de vliegmaatschappij, de toeristenbond, allemaal zetten zij hun ledenkaart om in een creditcard of ze bieden er een tegen minimale kosten. We maken schoon schip en zeggen de duurste op! Allemaal vragen ze om de reden, die in ons geval erg duidelijk is.

Vereniging Eigen Huis

We houden het lidmaatschap zo lang mogelijk aan. Mochten er onverhoopt toch nog problemen ontstaan dan kunnen we in ieder geval beroep doen op de steun van de vereniging.

Uitschrijven

Minimaal vijf dagen voor het vertrek naar het buitenland moet je je uitschrijven bij de gemeente. Afhankelijk van het land waar je naartoe gaat, krijg je een bewijs, dat je inlevert in je nieuwe woonplaats. Je kunt dit bewijs ook gebruiken om bepaalde abonnementen versneld op te zeggen (zoals onze internetaansluiting)! Voor Frankrijk kregen we niets mee, maar we merken wel dat de gemeente de belastingdienst informeert. Binnen twee weken kregen we van de belastingdienst een formulier om onze gewijzigde gegevens door te geven.

We kregen ook de tip om een aantal machtigingen uit te schrijven. Je kunt het formulier bij de gemeente krijgen en het stelt de gemachtigde in de gelegenheid voor jou bijvoorbeeld een uittreksel uit het geboorteregister aan te vragen.

Inschrijven

Toen we in Frankrijk naar het gemeentehuis gingen, stonden ze een beetje raar te kijken omdat we ons wilden inschrijven. Je kunt dat in Frankrijk doen, als je wilt gaan stemmen. Maar een bevolkingsregister bestaat in Frankrijk niet. Zo wordt het ineens duidelijk waarom een factuur van het energiebedrijf gezien wordt als een indicatie dat je ergens woont - want iets beters is er niet! Wel hebben we het energiebedrijf een briefje gestuurd. Ook het waterbedrijf krijgt een briefje want tot nu toe stuurden zij de jaarlijkse rekening naar Nederland. En natuurlijk zijn we bij onze Franse bank langs gegaan om ons adres aan te passen. Zij verzorgen ook onze verzekeringen, dus dat was in een keer geregeld.

DigiD

Het is voor Nederlanders in het buitenland onmogelijk om een DigiD aan te vragen, tenzij je AOW-pensioen van de SVB ontvangt. Zorg dus dat je voor je vertrek uit Nederland in het bezit bent van een werkende DigiD.

Met name om toegang te krijgen tot je persoonlijke gegevens op de websites van de verschillende Nederlandse pensioenfondsen moet je gebruik maken van DigiD.

Rijbewijs

Wanneer je toch bij de gemeente langs moet, zou je ook kunnen overwegen om al versneld een rijbewijs of paspoort te vernieuwen. In het buitenland is het wat lastiger om deze documenten te vernieuwen. Voor het paspoort moet je bijvoorbeeld naar de Nederlandse Ambassade in Parijs. Hoe het in zijn werk gaat, kun je ook op deze website vinden. Een rijbewijs moet je online aanvragen en er gaat een lange tijd over voordat je het rijbewijs in handen hebt. Je vindt de procedures op onze site.

Status huisarts

Toen we van onze huisarts afscheid namen, hebben we ook om een overzicht van onze medische gegevens gevraagd. We hebben ook nog wat herhalingsrecepten gevraagd voor een aantal medicijnen. Onze apotheker kon ons voor maximaal een half jaar medicijnen verstrekken - dit hangt af van je zorgverzekeraar! De apotheker kan je ook een medisch paspoort geven. Daarin staat een overzicht van de medicijnen die je (hebt) gebruikt.

Huisdieren mee?

Wij hebben een kat. Wanneer we de kat willen meenemen naar het buitenland, heeft de kat een paspoort nodig. Je krijgt hem van de dierenarts, die de gezondheid van het dier onderzoekt en hem van een onderhuidse chip voorziet. Ook moet de kat een rabies inenting krijgen. Deze moet minimaal vier weken tevoren gebeuren. Op het moment van vertrek heb je ook nog een gezondheidsverklaring nodig. Net als in Nederland vragen dierenpensions om het paspoort en meer specifiek om de inentingsgegevens. Ten gevolge van overheidsmaatregelen mogen wij onze kippen niet vervoeren. Gelukkig vinden we iemand die voor ze wil zorgen totdat het vervoersverbod is opgeheven. Dan zullen ze een nieuw thuis krijgen.

Auto mee

Wij hebben onze auto meegenomen naar Frankrijk. Wanneer je niet regelmatig met de auto naar Nederland rijdt, is het interessant om snel een Frans kenteken aan te vragen. In Frankrijk bestaat geen wegenbelasting, dus dat kan een paar honderd euro per jaar besparing opleveren.

We weten intussen hoe het moet.

Verhuizen en tijdelijk opslaan

Een internationale verhuizing is niet goedkoop. Er zijn genoeg verhuisbedrijven die je ermee willen helpen en het interessant om de prijzen te vergelijken. Wij hebben ervoor gekozen onze goederen eerst een tijdje in Nederland op te laten slaan en ze in een groepage zending naar Frankrijk te laten komen. Zo kunnen we in Frankrijk eerst alles op orde maken: ruimte waar de verhuisdozen moeten staan en plaats maken voor het meubilair. Dat opslaan is in verhouding niet zo duur, ca. € 30 per week. Alles wordt voor ons huis in een stalen container van 50m3 gedaan die wordt opgeslagen. Wanneer wij de goederen afroepen wordt de container op een vrachtwagen geladen en voor ons huis in Frankrijk weer uitgeladen.

Ziektekostenverzekering

Als je inkomsten uit Nederland hebt, maak je aanspraak op de Nederlandse basisverzekering. Het houdt niet automatisch in dat je partner op dezelfde manier is meeverzekerd. Wanneer je partner geen inkomsten heeft, wordt ook geen zorgpremie betaald. Vraag in dat geval bij de Nederlandse zorgverzekeraar om een E-106 verklaring. Met deze verklaring kun je je partner in Frankrijk laten inschrijven bij de Securité Sociale (de Sécu). De aanvraag duurt 2 tot 4 weken.

We geven je uitgebreide informatie over dit onderwerp in rubriek Zorgstelsel.

Belasting en Volksverzekering

Nederland heeft met een groot aantal landen een belastingovereenkomst gesloten. Ieder land wil natuurlijk graag belasting innen; de overeenkomst zorgt ervoor dat je geen dubbele belasting hoeft te betalen, maar dat je ook weer niet te weinig betaalt.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention