allesfrans.com

 • Een "BAU" is een vluchtstrook

  Het begin van een lijst van woorden en uitdrukkingen die je onderweg in Frankrijk tegenkomt.

 • Lokale belastingen in termijnen betalen

  Om de kosten te spreiden, kun je bepaalde belastingen in maandelijks termijnen betalen.

 • Kortingen op de belasting hebben hun limiet

  De meeste fiscale voordelen die je elk jaar voor de berekening van de inkomstenbelasting mag opvoeren, zijn gelimiteerd.

 • Een "BAU" is een vluchtstrook

  Het begin van een lijst van woorden en uitdrukkingen die je onderweg in Frankrijk tegenkomt.

 • Lokale belastingen in termijnen betalen

  Om de kosten te spreiden, kun je bepaalde belastingen in maandelijks termijnen betalen.

  
BeginpaginaBouwen en verbouwenIsolatie en ventilatieGebalanceerde ventilatie

Gebalanceerde ventilatie

dinsdag 13 september 2011 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 6 september 2015

Gezonde lucht in huis betekent voldoende afvoer én aanvoer van schone lucht. Met een mechanisch systeem hoef je je daar geen zorgen over te maken, op voorwaarde dat je alles goed installeert, onderhoudt en gebruikt.

Het vorige artikel in deze rubriek: Een geluiddemper in het ventilatiesysteem
Beoordeling:
Bezoeken: 2.877
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Bij gebalanceerde ventilatie brengt het systeem de aan- en afvoer van lucht in huis met elkaar in balans. Zowel het afzuigen als het inblazen van lucht verloopt mechanisch. In Frankrijk spreek men van een Ventilation mécanique contrôlée (VMC) double flux.

Er zijn verschillende soorten mechanische systemen voor luchtverversing in een woning. Bij balansventilatie wordt lucht automatisch afgevoerd én aangevoerd. Meestal verwarmt een warmte-terugwin-unit de ingevoerde lucht van buiten op voordat het in huis verspreid wordt.

Type Voordelen Nadelen Prijsindicatie
VMC double-flux ■ energiebesparing door warmteterugwinning;
■ Het filteren van inkomende lucht;
■ geen koude luchtstroom;
■ geluidsisolatie van buiten;
■ voorverwarmen of koelen van de binnenkomende lucht
■ de duurste aankoop;
■ lawaai in blazende ventilatieopeningen, in het geval van slecht ontwerp
■ € 2.000 bij nieuwbouw;
■ € 3.000 tot € 4.000 bij renovatie
Een ander type ventilatie is een mechanisch afzuigsysteem. Dat voert alleen actief lucht af naar buiten. Frisse lucht moet via ventilatie-openingen binnenstromen. Over deze vorm van ventilatie lees je in artikel Ventilatie.

Capaciteit

Zonder voldoende onderhoud kan balansventilatie gezondheidsproblemen veroorzaken, omdat dan bacteriën en schimmels gaan groeien in de luchtfilters, en de luchtverversingscapaciteit achteruit gaat. Door slijtage en vervuiling neemt de capaciteit jaarlijks af met vijf tot tien procent.

Hoe het werkt

Met afzonderlijke ventielen blaast het ventilatiesysteem lucht in of juist uit de woning. De ventielen zijn via luchtkanalen aangesloten op centrale ventilatoren. Meestal is ook een warmtewisselaar opgenomen in het systeem. Deze warmtewisselaar verwarmt de verse lucht, voordat die het huis in gaat. Het systeem gebruikt hiervoor de warmte die de unit uit de afgevoerde lucht haalt. Hoog Rendementventilatiesystemen kunnen een rendement van 70 tot meer dan 90 procent halen.

Decentrale balansventilatie

Bij decentrale balansventilatie zijn geen luchtkanalen en centrale ventilator nodig: de ventielen, ventilatoren en wtw-unit zijn ingebouwd in een decentrale unit die tegen een buitenmuur geplaatst is. Dat wil zeggen dat in huis verschillende units via een eigen kanaal verse lucht aanvoeren en vervuilde lucht afvoeren. Het voordeel van zo’n decentraal systeem is dat er geen lucht kanalen in huis nodig zijn. De unit warmt de aangevoerde lucht na via een aansluiting op de centrale verwarming. Decentrale balansventilatie met warmteterugwinning en aansluiting op cv kan in bestaande woningen de cv-radiatoren vervangen en tegelijkertijd de ventilatie verbeteren en energie helpen besparen. De Franse naam van dit systeem is VMR (Ventilation Mécanique Répartie) Double Flux.

Vraaggestuurd ventilatiesysteem

Als je je wilt verzekeren van gegarandeerde luchtverversing, die zich ook aanpast aan je activiteiten, overweeg dan vraaggestuurde ventilatie. Deze elektronisch geregelde mechanische luchtverversing heeft meet- en regeltechnieken die zorgen voor ventilatie op maat. Gebruikers kunnen het systeem zelf instellen of automatisch laten werken. Met sensoren wordt je aanwezigheid bijgehouden, en CO2 en vocht gemeten.

Vraaggestuurde ventilatiesystemen besparen energie en voorkomen ophoping van schadelijke stoffen. Uiteraard geldt ook voor dit systeem, dat het alleen optimaal werkt wanneer het goed is geïnstalleerd en goed wordt onderhouden en schoongemaakt.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Reacties

Huidige bezoekers: 50

In deze rubriek

De meest zuinige en meest ecologische verwarming is die welke niet wordt gebruikt. Het eerste wat je moet doen is de isolatie van te optimaliseren. Daarna kun je bepalen wat de meest geschikte verwarming is. Goede isolatie helpt de uitstoot van verontreinigende stoffen te verlagen en verhoogt de waarde van je huis.

Lees ook:
 

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Allier Toeristisch

  Toeristische informatie van in en rond de Franse Allier.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |