allesfrans.com

 • De bus betalen met je smartphone

  Ook in de stad Moulins is het inmiddels mogelijk.

 • Kan de Franse justitie de zaak van het milieu vooruithelpen?

  Vier Franse verenigingen hebben justitie gevraagd een uitspraak te doen over de verantwoordelijkheid van de Franse staat inzake klimaatverandering.
 • Wie blijven verstookt van snel internet?

  Ondanks de voortschrijdende glasvezeldekking zullen veel huishoudens waarschijnlijk lang moeten wachten op een zeer snel internet, of zelfs op een goede  (...)

 • De bus betalen met je smartphone

  Ook in de stad Moulins is het inmiddels mogelijk.

 • Kan de Franse justitie de zaak van het milieu vooruithelpen?

  Vier Franse verenigingen hebben justitie gevraagd een uitspraak te doen over de verantwoordelijkheid van de Franse staat inzake klimaatverandering.
  
BeginpaginaConsumentConsument in FrankrijkKlantenkaart

Klantenkaart

Carte de fidélité

donderdag 15 september 2011, door Hanjo

Bewerkt op zondag 6 september 2015

Loyaliteitsprogramma’s zijn ontworpen om de behoeften van de klant beter te leren kennen en hen te belonen voor hun loyaliteit. Ze moeten ook in Frankrijk aan bepaalde regels voldoen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Houdbaarheidsdatum: DLC, DMM (of DLUO)
Beoordeling:
Bezoeken: 1.706
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Klantenkaarten beloven hun houders kortingen, coupons en exclusieve aanbiedingen om hen te bedanken voor hun ... trouw! Dit is vooral een goede manier om de klant aan te moedigen een meer regelmatig bezoek te brengen en meer te consumeren. Maar het duurt meestal een tijd en een groot aantal aankopen voor dat voordeel kan worden geïnd.

De kaart wordt meestal aangeboden bij de kassa. Indien dit niet het geval is, kun je meestal terecht bij de accueil om naar de te volgen de procedure te vragen.

Tegenwoordig zijn verschillende vormen in gebruik: de kaart kan al dan niet op naam worden gesteld en is gratis of betaald.
Afhankelijk van de keuze dient de handelaar andere regels te volgen:
- het handelsrecht (droit commercial (récompense));
- de wet op de persoonsgegevens (loi informatique et libertés);
- bankwetgeving, wanneer de klantenkaart is gekoppeld aan een creditcard.

Ze zijn dus verplicht te voldoen aan specifieke verplichtingen ten aanzien van hun cliënten die ze moeten informeren over deze voordelen door middel van een zichtbaar en goed leesbaar display in de winkel of op hun website.

Bekendmaken van jouw persoonsgegevens

Wanneer de kaart wordt geregistreerd, moet je een inschrijvingsformulier invullen, wat vaak op een indiscrete, maar juridische correcte manier gebeurt. Je registreert je naam, adres, leeftijd, emailadres en telefoonnummer, soms ook je bankgegevens (RIB, credit card nummer, of een cheque), je gezinssituatie en andere economische of financiële gegevens. Je kunt ook informatie geven over je zakelijke relatie met het merk, de dienst of het abonnement en je aankoopgeschiedenis. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt om te proberen het beste jouw behoeftes in te schatten.
Het is echter niet verplicht om deze vragen te beantwoorden en je hoeft ook niet akkoord te gaat met het toezenden van speciale aanbiedingen.

De wet geeft je het recht jouw persoonlijke informatie op elk gewenst moment te bekijken of aan te passen.

Spaartegoed gebruiken

Bij diverse klantenkaarten verzamel je punten door bepaalde aankopen te doen. Het kan gaan om promotie van bepaalde artikelen, om een percentage van het bestede bedrag, enz.
Voor het inwisselen van die punten worden ook diverse systemen gebruikt: direct of via een tegoedbon.

- Bij Auchan (of Atac) komen de punten als een tegoed op je kaart te staan. Bij een volgende aankoop zal de cassière vragen of je je caignottes wilt gebruiken.
- Bij Carrefour spaar je geld, waarvoor je, wanneer je een bepaald saldo hebt bereikt, een tegoedbon krijgt. Die wordt je toegestuurd, of je print hem zelf vanaf de website van Carrefour. De bon heeft een beperkte geldigheid.
- Bij Bricomarché spaar je iedere keer dat je je kaart laat zien. Wanneer je (een deel van) dat tegoed wilt gebruiken, moet je dat aan de kassa melden. Je kunt je tegoed alleen gebruiken in de zaak waar je je kaart hebt geregistreerd.

Bij sommige klantenkaarten krijg je meerdere kaarten: twee die je bijvoorbeeld aan je sleutelhanger kunt hangen en een grote kaart op creditcard formaat.
Let op: bij sommige zaken (bijvoorbeeld Bricomarché) heb je die grote kaart nodig om je tegoed te gebruiken!

Pas op met doorlopend krediet

Klantenkaarten kunnen ook gekoppeld zijn aan een aanbod voor doorlopend krediet. In dit geval wordt de aanvraag voor aanvaarding door de kredietgever beoordeeld. Er wordt dan gevraagd om een legitimatiebewijs, een bewijs van je adres (justificatif de domicile), een RIB voor je bankrekening en soms de laatste loonstrookjes (bulletins de salaire). Als het verzoek wordt aanvaard, krijg je toegang tot een permanente doorlopend krediet wat soms vergezeld gaat met betalingsfaciliteiten (bijvoorbeeld een gratis uitgestelde betaling in meerdere termijnen).

Wanneer het krediet is afgesloten voor langer dan 3 maanden en voor een bedrag van maximaal € 21.500, moeten zichtbaar op de voorzijde van de klantenkaart de woorden "carte de crédit" (credit card) worden vermeld. Zo weet de klant wat hij in zijn handen heeft en is het voor hem een waarschuwing om niet te vervallen in een spiraal van schulden. Dit soort kaart wordt automatisch verlengd. Maar sinds juli 2005 verplicht de wet de handelaar om hun klanten schriftelijk te informeren vóór de datum van verlenging van het contract, met het recht om niet te verlengen. Als klanten kun je het contract op elk gewenst moment beëindigen.

Klachten

Klachten over abnormale praktijken van een handelaar of winkel kun je, nadat je eerst de klacht met de handelaar hebt proberen af te handelen, deponeren bij de Direction générale de la consommation, de la concurrence et de la répression des fraudes.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Vakantie in Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |