allesfrans.com
 
BeginpaginaConsumentConsument in FrankrijkKlantenkaart
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Klantenkaart

Carte de fidélité

donderdag 15 september 2011 , door Hanjo

Bewerkt op donderdag 9 mei 2019

Loyaliteitsprogramma’s zijn ontworpen om de behoeften van de klant beter te leren kennen en hen te belonen voor hun loyaliteit. Ze moeten ook in Frankrijk aan bepaalde regels voldoen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Houdbaarheidsdatum: DLC, DMM (of DLUO)
Beoordeling:
Bezoeken: 2.066
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Klantenkaarten beloven hun houders kortingen, coupons en exclusieve aanbiedingen om hen te bedanken voor hun ... trouw! Dit is vooral een goede manier om de klant aan te moedigen een meer regelmatig bezoek te brengen en meer te consumeren. Maar het duurt meestal een tijd en een groot aantal aankopen voor dat voordeel kan worden geïnd.

De kaart wordt meestal aangeboden bij de kassa. Indien dit niet het geval is, kun je meestal terecht bij de accueil om naar de te volgen de procedure te vragen.

Tegenwoordig zijn verschillende vormen in gebruik: de kaart kan al dan niet op naam worden gesteld en is gratis of betaald.
Afhankelijk van de keuze dient de handelaar andere regels te volgen:

 • het handelsrecht (droit commercial (récompense));
 • de wet op de persoonsgegevens (loi informatique et libertés);
 • bankwetgeving, wanneer de klantenkaart is gekoppeld aan een creditcard.

Ze zijn dus verplicht te voldoen aan specifieke verplichtingen ten aanzien van hun cliënten die ze moeten informeren over deze voordelen door middel van een zichtbaar en goed leesbaar display in de winkel of op hun website.

Bekendmaken van jouw persoonsgegevens

Wanneer de kaart wordt geregistreerd, moet je een inschrijvingsformulier invullen, wat vaak op een indiscrete, maar juridische correcte manier gebeurt. Je registreert je naam, adres, leeftijd, e-mailadres en telefoonnummer, soms ook je bankgegevens (RIB, creditcardnummer, of een cheque), je gezinssituatie en andere economische of financiële gegevens. Je kunt ook informatie geven over je zakelijke relatie met het merk, de dienst of het abonnement en je aankoopgeschiedenis. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt om te proberen het beste jouw behoeftes in te schatten.
Het is echter niet verplicht om deze vragen te beantwoorden en je hoeft ook niet akkoord te gaat met het toezenden van speciale aanbiedingen.

De wet geeft je het recht jouw persoonlijke informatie op elk gewenst moment te bekijken of aan te passen.

Spaartegoed gebruiken

Bij diverse klantenkaarten verzamel je punten door bepaalde aankopen te doen. Het kan gaan om promotie van bepaalde artikelen, om een percentage van het bestede bedrag, enz.
Voor het inwisselen van die punten worden ook diverse systemen gebruikt: direct of via een tegoedbon.

Bij sommige klantenkaarten krijg je meerdere kaarten: twee die je bijvoorbeeld aan je sleutelhanger kunt hangen en een grote kaart op creditcard formaat.
Let op: bij sommige zaken (bijvoorbeeld Bricomarché) heb je die grote kaart nodig om je tegoed te gebruiken!

Pas op met doorlopend krediet

Klantenkaarten kunnen ook gekoppeld zijn aan een aanbod voor doorlopend krediet. In dit geval wordt de aanvraag voor aanvaarding door de kredietgever beoordeeld. Er wordt dan gevraagd om een legitimatiebewijs, een bewijs van je adres (justificatif d’adresse), een RIB voor je bankrekening en soms de laatste loonstrookjes (bulletins de salaire). Als het verzoek wordt aanvaard, krijg je toegang tot een permanente doorlopend krediet wat soms vergezeld gaat met betalingsfaciliteiten (bijvoorbeeld een gratis uitgestelde betaling in meerdere termijnen).

Wanneer het krediet is afgesloten voor langer dan 3 maanden en voor een bedrag van maximaal € 21.500, moeten zichtbaar op de voorzijde van de klantenkaart de woorden "carte de crédit" (credit card) worden vermeld. Zo weet de klant wat hij in zijn handen heeft en is het voor hem een waarschuwing om niet te vervallen in een spiraal van schulden. Dit soort kaart wordt automatisch verlengd. Maar sinds juli 2005 verplicht de wet de handelaar om hun klanten schriftelijk te informeren vóór de datum van verlenging van het contract, met het recht om niet te verlengen. Als klanten kun je het contract op elk gewenst moment beëindigen.

Klachten

Klachten over abnormale praktijken van een handelaar of winkel kun je, nadat je eerst de klacht met de handelaar hebt proberen af te handelen, deponeren bij de DGCCRF.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention