allesfrans.com

 • De bus betalen met je smartphone

  Ook in de stad Moulins is het inmiddels mogelijk.

 • Kan de Franse justitie de zaak van het milieu vooruithelpen?

  Vier Franse verenigingen hebben justitie gevraagd een uitspraak te doen over de verantwoordelijkheid van de Franse staat inzake klimaatverandering.
 • Wie blijven verstookt van snel internet?

  Ondanks de voortschrijdende glasvezeldekking zullen veel huishoudens waarschijnlijk lang moeten wachten op een zeer snel internet, of zelfs op een goede  (...)

 • De bus betalen met je smartphone

  Ook in de stad Moulins is het inmiddels mogelijk.

 • Kan de Franse justitie de zaak van het milieu vooruithelpen?

  Vier Franse verenigingen hebben justitie gevraagd een uitspraak te doen over de verantwoordelijkheid van de Franse staat inzake klimaatverandering.
  
BeginpaginaBouwen en verbouwenTipsWel of niet in Nederland kopen?
Bekijk alles met trefwoord Tips

Wel of niet in Nederland kopen?

dinsdag 17 november 2009, door Hanjo

Bewerkt op zondag 17 april 2016

In een ander artikel raadde ik je af om je bouwmaterialen in Nederland te kopen, maar dat is een algemeen advies. Behalve pindakaas kopen we vaak andere producten wanneer we in Nederland zijn. Hieronder geven we een aantal voorbeelden met de reden.

Het vorige artikel in deze rubriek: Wat is de beste plek voor de rookdetector?
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 2.503
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Wat wij wel in Nederland kopen

Verf is duur, maar in Frankrijk lijkt verf nog duurder dan in Nederland. Door de grote afstanden hebben de Franse bouwmarkten minder last van onderlinge concurrentie en kunnen ze de marges wat hoger houden.
Maar kijk of het extra potje verf dat je uit Nederland meeneemt de totale Franse kosten niet overschrijdt...
Materialen van Knauf zijn bij vele hobbyisten gewild. In Frankrijk is het merk in opkomst, maar het assortiment is nog beperkt.
Plaatmateriaal wordt in Frankrijk maar zeer beperkt aangeboden en is erg duur. Voor een plaatje triplex betaal je al gauw meer dan 10 euro. Meubelplaat is er wel, maar met een beperkt assortiment. MDF is moeilijk te vinden en ook het assortiment (vurenhouten) planken is lang niet zo uitgebreid als in Nederland.
Jaloeziedeuren kunnen op maat worden besteld, maar de Nederlandse bouwmarkt heeft meestal een redelijk uitgebreid assortiment. De Franse bouwmarkt levert meestal één breedte (30cm) en maar een paar hoogtematen. Gelakte deurtjes zijn bijna niet te vinden, of je moet iets van je gading bij de keukens aantreffen!
Beddengoed kan je ook in Frankrijk kopen, maar voor de Nederlandse bedmaten moet je een beetje geluk hebben. De Fransen zijn gemiddeld wat kleiner en dat zie je ook aan de bed- en matrasmaten.
Lees het artikel: Bedden en bedtextiel.
Een nieuw toetsenbord voor de computer moet je wel in Nederland kopen, tenzij je er geen moeite mee hebt om naar de "AZERTY"-layout om te schakelen.
Je leest meer in artikel Symbolen en tekens op je computer.

Wat wij je afraden in Nederland te kopen

Koop alleen sanitair produkten wanneer je zeker bent dat de maatvoering overeen komt met die in Frankrijk!
Er is geen garantie dat je Nederlandse deurklink in het Franse sluitwerk past.
Op elektrotechnisch gebied heeft Frankrijk zijn eigen regels. Het KEMA keur heeft in Frankrijk geen enkele waarde. De kleurcodering van elektrische bedrading wijkt af van de Nederlandse. Ook heeft Frankrijk een afwijkende norm voor elektrische (wand-)kontaktdozen en kabels. Apparatuur voldoet meestal aan Europese normen, maar lees even verder...
Denk aan de garantiebepalingen wanneer je bijvoorbeeld gereedschappen of (huishoudelijke) apparatuur aanschaft. Bestaat voor jouw product een vertegenwoordiging in Frankrijk en is de garantie ook buiten Nederland van toepassing?
Doe-het-zelven doe je ook in de tuin. Zaden en bollen zijn voor Nederlandse omstandigheden gecultiveerd. Je hebt dus geen zekerheid dat je bollenpakket van de HEMA het in Frankrijk goed zal doen. Hetzelfde geldt voor planten, bomen en heesters.
Een voertuig invoeren in Frankrijk brengt extra kosten met zich mee en kan in sommige gevallen zeer problematisch (of zelfs onmogelijk) zijn. Voor sommige voertuigen heb je in Nederland geen kentekenbewijs nodig, maar in Frankrijk wel. Zo kan de invoer van een kleine traktor vanuit Nederland tot onoverkomelijke problemen lijden en blijkt verzekeren onmogelijk omdat het geen kentekenbewijs heeft.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Auvergne-Rhône-Alpes

  De regio Auvergne werd in 2016 samengevoegd met de regio Rhône-Alpes.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |