allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenElektraElektronicaInternet overal in huis
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Internet overal in huis

dinsdag 11 oktober 2011 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 6 september 2015

Het wordt steeds moeilijker zonder Internet. Steeds meer apparatuur vraagt om een (draadloze) Internetverbinding. Daarom is het geen slecht idee om in je huis een al dan niet draadloos netwerk aan te leggen. Maar wat zijn de mogelijkheden?

Het vorige artikel in deze rubriek: Hoe werkt de ’fil-pilote" bij een op afstand bedienbare radiator?
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 2.647
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Het begint allemaal op het punt waar je Internetaansluiting in huis binnenkomt (het ISRA-punt). Dat kan via de kabel zijn, via de telefoonaansluiting of via een satelliet.

Er zal altijd een kastje zijn wat het Internetsignaal in de vorm van een USB-aansluiting, een ethernetverbinding of een antennesignaal beschikbaar stelt de gateway. Voor dit kastje bestaan allemaal commerciële namen, zoals Livebox, Freebox, Alicebox of Neufbox. Technisch gesproken is het een router.

Op een router kan je in de regel meerdere apparaten aansluiten. Wanneer je er twee apparaten op aansluit, is er al sprake van een netwerk. Maar iedere aansluiting kent zijn beperkingen. Een USB-kabel mag maar een paar meter lang zijn, een antennesignaal heeft een rijkwijdte van tien tot 50 meter[1] en een Ethernetkabel mag (afhankelijk van zijn klasse) enkele tientallen tot honderd meter lang zijn.

Een draadloos WiFi-netwerk lijkt de eenvoudigste oplossing, maar het vereist dat alle apparaten ook een draadloze aansluiting hebben. Dat is vooral bij een printer, een centrale fileserver, een TV of een multimediaset niet altijd het geval. Je bent dan aangewezen op de aanschaf van accessoires. Maar vaak hebben ze wel een (technisch goedkopere) ethernetaansluiting.

Gelukkig kun je combineren en uitbreiden.

Ethernet

Het aanleggen van ethernetkabels hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je kunt kant-en-klare kabelsets kopen in allerlei lengtes en de (RJ45) stekker is niet veel dikker dan de kabel. Wil je echter met wandcontactdozen werken, dan heb je speciaal gereedschap nodig om de 8 aders vast te klemmen, of je moet het laten aanleggen. In de meterkast maak je een centraal punt waar alle kabels binnen komen. Je sluit ze aan op de router en heeft deze niet voldoende aansluitingen, dan kun je hem uitbreiden met een hub.

WiFi

Voor een draadloos netwerk hoef je weinig aan te leggen. Maar wat kun je doen wanneer het signaal niet overal in huis, of misschien niet in een bijgebouw of op een terras te ontvangen is? Er zijn meerdere opties:

WiFi extender


- Je sluit het bijgebouw aan met een ethernetverbinding waarop je een router met antenne voor een draadloos netwerk aansluit.
- Je breidt het draadloze netwerk uit met tussenstations (extenders). Ze ontvangen het signaal en zenden het via een tweede antenne uit. Lees Wifi-bereik uitbreiden.
- Je maakt een aansluiting via het lichtnet zoals hieronder beschreven.

Via het lichtnet

Diverse merken bieden apparaten aan die (net als een timer) in het stopcontact worden gestoken en een ethernet- of USB-aansluiting hebben. De ene zijde verbind je met de router, de andere met de PC, laptop, TV, ... Sommige apparaten hebben aan de voorzijde een contactdoos, waardoor er geen contactdoos verloren gaat.
Vaak kun je drie of vier apparaten combineren en dus tot 3 verbindingen maken.

De verbinding werkt alleen binnen dezelfde fases van het lichtnet. Heb je een meerfasige aansluiting en gebruikt het bijgebouw een andere fase, dan zal de verbinding niet werken.
 

Voetnoten:

[1Afhankelijk van de condities

 

Lees ook:
Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 • Internet overal in huis 31 maart 2015 23:37, door Niko de Graaf

  LS,

  In het artikel heeft de schrijver het over een RJ58 stekkertje, dat moet zijn een RJ45 stekkertje, om verwarring te voorkomen.

  groet,

  Niko de Graaf

 

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention