Beginpagina > Overheid > Hervorming van het arbeidswetboek: wat zal onmiddellijk (en iets later) (...)

Hervorming van het arbeidswetboek: wat zal onmiddellijk (en iets later) veranderen?

zaterdag 23 september 2017

Tussen twee demonstraties - de vakbondsdemonstraties op donderdag en die van zaterdag - in ondertekende president Emmanuel Macron één van de grootste hervormingen sinds zijn aantreden: die van het arbeidswetboek.

Een groot deel van de teksten zal waarschijnlijk begin volgende week in het Publicatieblad worden gepubliceerd en dan dus juridisch bindend zijn. De maatregelen zoals het toepassingsgebied van bedrijfsakkoorden of de hervorming van het telewerken zijn dus onmiddellijk van toepassing. Toch moeten nog veel details worden ingevoerd door middel van decreten.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij de fusie van de organen die werknemers vertegenwoordigen (de IRP’s): de werknemersvertegenwoordigers (DP), de ondernemingsraad (CE) en het comité voor hygiene, veiligheid en gezondheid op het werk (CHSCT) die zullen worden samengevoegd tot één sociaal en economisch comité (CSE). Het wordt de plek waar zowel economische als sociale kwesties kunnen worden besproken.
Deze CSE’s worden volgende week niet gestart, omdat het wachten nog is op details als de middelen die aan dit ene orgaan zullen worden toegewezen, het aantal gekozen personeelsleden en de geplande uren van delegatie.

De vakbonden, die hun macht zien wegebben, zijn van plan deze tijd te gebruiken om marginale wijzigingen aan te brengen in de hervorming van het arbeidswetboek. De onderhandelingen worden rechtstreeks gevoerd met het betrokken ministerie. Ze kunnen de inhoud van de genomen besluiten niet veranderen, maar de maatregelen in de details verzachten.

Zodra alle decreten zijn gepubliceerd - eind 2017 - zal een laatste stap voor de hervorming gezet moeten worden: de ratificatieprocedure. De verordeningen zullen medio december door het parlement moeten worden goedgekeurd om wetswaarde te krijgen. Gezien de overweldigende meerderheid na de verkiezingen in maart lijkt dit een geregelde zaak.

 

 
© Allez-Allier/AllesFrans 2008-2018 | SPIP | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Overzicht van de site | Mention | Afmelden |