Beginpagina > Overheid > Wat verandert in Frankrijk op 1 oktober 2017

Wat verandert in Frankrijk op 1 oktober 2017

vrijdag 29 september 2017

Vanaf zondag 1 oktober 2017 verandert het Franse dagelijks leven weer een beetje.

Dampen verboden in sommige besloten openbare ruimten

Slecht nieuws voor elektronische sigarettenliefhebbers. Vanaf 1 oktober is het verboden te dampen in "scholen en instellingen bestemd voor de opvang, opleiding en huisvesting van minderjarigen" en in "gesloten openbaar vervoer (bussen, metro’s, treinen...)".
Op het werk zal dampen in de open ruimte verboden zijn, maar niet in gesloten individuele kantoren. Lokalen die voor het publiek toegankelijk zijn, zoals bars, restaurants of hotels zullen niet door dit verbod worden beïnvloed, tenzij het reglement van orde daarin voorziet.

Gereguleerde gasprijzen stijgen gemiddeld met 1,2%

Vanaf deze zondag liggen de gereguleerde gastarieven (exclusief belastingen) van Engie gemiddeld 1,2% hoger dan in september. Deze verhoging is 0,4% wanneer je gas voor het koken gebruikt, 0,7% bij zowel koken als heet water, en 1,2% voor huishoudens die met gas verwarmen.

Daling van de LPA met vijf euro

Na maanden van controverse treedt de maatregel zondag in werking: de subsidies voor persoonlijke huisvesting (APL) zullen vanaf 1 oktober met vijf euro per maand worden verlaagd voor 6,5 miljoen huishoudens die een uitkering ontvangen. En dit is nog maar het begin: ze kunnen in de toekomst bij eenvoudige verordening worden verlaagd.

De contactloze betalingslimiet gaat omhoog

Vanaf zondag wordt de contactloze betaallimiet verhoogd van 20 naar 30 euro, maar pas op, het geldt alleen voor nieuwe kaarten, dus niet de kaarten die al in omloop zijn. Tegen eind 2018 moet 40% van de houders (en 60% van de betalingen) van het nieuwe maximum kunnen profiteren.

Het pensioen stijgt met 0,8%

Het bedrag van het basispensioen zal vanaf 1 oktober met 0,8% stijgen. Deze herwaardering heeft betrekking op de zogenaamde aangepaste regelingen, namelijk de algemene regeling voor werknemers in de particuliere sector, de RSI voor zelfstandigen en de MSA voor landbouwers.

Verplichte vermelding "geretoucheerde foto"

Vanaf 1 oktober moeten foto’s voor commercieel gebruik vergezeld gaan van de vermelding "geretoucheerde foto" wanneer het uiterlijk van de modellen door beeldverwerkingssoftware is gewijzigd om hun silhouet te verfijnen of te verdikken.
Deze verplichting heeft betrekking op foto’s die in reclameboodschappen in de pers, op affiches, op internet of in catalogi en folders zijn opgenomen. Het is aan de adverteerder om te controleren of de foto’s die hij gebruikt al dan niet zijn aangepast.
Deze bepaling heeft tot doel het imago van het lichaam in de samenleving te beïnvloeden om te voorkomen dat onbereikbare schoonheidsidealen worden gepromoot en ervoor te zorgen dat anorexia bij jongeren wordt voorkomen.

 

 
© Allez-Allier/AllesFrans 2008-2018 | SPIP | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Overzicht van de site | Mention | Afmelden |