allesfrans.com

 • Hoe verhoudt het Franse minimumloon zich

  Waar bevindt het Franse minimumloon zich ten opzichte van andere landen?

 • Nederlands(talig)e televisie in Frankrijk kijken

  Wat zijn je opties om in Frankrijk naar de Nederlandse of Vlaamse televisie te kijken.

 • Een referendum op initiatief van het volk

  Het is volgens de "gele hesjes" een manier om het Franse volk haar stem terug te geven.

 • Hoe verhoudt het Franse minimumloon zich

  Waar bevindt het Franse minimumloon zich ten opzichte van andere landen?

 • Nederlands(talig)e televisie in Frankrijk kijken

  Wat zijn je opties om in Frankrijk naar de Nederlandse of Vlaamse televisie te kijken.

  
Beginpagina > Belastingen > Verhoging taxe d’aménagement

Verhoging taxe d’aménagement

Een nieuwsflits van vrijdag 12 januari 2018

In sommige gevallen gaat het uitvoeren van uitbreidingswerkzaamheden in je huis of tuin gepaard met het betalen van belastingen die je vaak vergeet te begroten.

De taxe d’aménagement (TA) is er één van! Het is verschuldigd door de eigenaar die werkzaamheden uitvoert waarvoor een stedenbouwkundige vergunning nodig is: een déclaration préalable (melding van werkzaamheden) of een permis de batîr (bouwvergunning).

Het bedrag ervan is gelijk aan het product van de belastbare oppervlakte van het gebouw, de forfaitaire waarde en het door de verschillende lokale overheden vastgestelde tarief.

Voor het merendeel van de werken (aanleg op zolder of kelder, aanleg van een veranda...) stijgt de forfaitaire waarde in 2018 tot € 726 (€ 823 in Ile-de-France) in plaats van € 705 in 2017 (€ 799 in Ile-de-France). Voor sommige andere werkzaamheden geldt een ander tarief. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een zwembad (€ 200 per m²).

Bouwwerken tot 5 m² zijn vrijgesteld van deze belasting. Bovendien geniet de eerste 100 m² van de hoofdverblijfplaats van 50% korting. Het staat lokale overheden vrij om bepaalde werken vrij te stellen, tot 100% voor tuinhuisjes van meer dan 5 m² of tot 50% van de oppervlakte boven de eerste 100 m² van een hoofdverblijf dat bijvoorbeeld wordt gefinancierd door de lening tegen nultarief (PTZ). De belastingplichtige betaalt de TA in één keer, na ontvangst van de aanslag. De betaling wordt verdeeld over twee jaar, wanneer het bedrag meer dan € 1.500 bedraagt.

Praktijkvoorbeeld

In 2018 verbouwde meneer X de zolder van zijn tweede huis. De oppervlakte onder de zolder boven 1,80 m bedraagt 35 m², het belastingtarief voor het project is 3% voor de gemeente en 1% voor het departement.
De aanslag TA bedraagt € 1.016,40 namelijk: € 762,30 euro (35 x 726 x 3%) voor het gemeentelijk aandeel plus € 254.10 euro (35 x 726 x 1%) voor het departement.

 • Taxe d’aménagement
  Een artikel in onze rubriek > Belastingen > Franse belastingen > Overige belastingen

  Deze belasting op de bouw van onroerend goed werd op 1 maart 2012 ingevoerd.


© allez-allier/allesfrans 2008-2018 | SPIP | Plan | Mention |