allesfrans.com

 • Nieuw
 • Quiz: Wijn en de Franse taal

  Ditmaal 10 vragen die met de Franse taal en wijn te maken hebben.

 • Gaan kassabonnen tot het verleden behoren?

  Nu al bieden verschillende winkeliers de mogelijkheid om je kassabon per e-mail toegestuurd te krijgen, maar een Frans parlementslid wil verder gaan.
 • Een nieuwe kolom op de aanslag van de taxe d’habitation

  De overstromingsbelasting is een aanvullende post op de lokale belastingen.

 • Nieuw
 • Quiz: Wijn en de Franse taal

  Ditmaal 10 vragen die met de Franse taal en wijn te maken hebben.

 • Gaan kassabonnen tot het verleden behoren?

  Nu al bieden verschillende winkeliers de mogelijkheid om je kassabon per e-mail toegestuurd te krijgen, maar een Frans parlementslid wil verder gaan.
  
Beginpagina > Franse samenleving > Frankrijk heeft nog steeds een "digitale" achterstand

Frankrijk heeft nog steeds een "digitale" achterstand

vrijdag 6 juli 2018

Ondanks de wil om de digitale modernisering door te voeren, heeft Frankrijk moeite om zijn achterstand in te halen. In de laatste jaarlijkse ranglijst van de IMD Business School in Lausanne, waarin de prestaties van 63 landen worden geanalyseerd, staat Frankrijk op de 26e plaats op het gebied van digitaal concurrentievermogen. Dat is één plaats lager dan vorig jaar.

Toch gaat het goed met Europa. Terwijl de ranglijst wordt gedomineerd door de Verenigde Staten (+2), gevolgd door Singapore (-1), liggen Zweden, Denemarken, Zwitserland, Noorwegen en Finland daar net achter. Nederland en het Verenigd Koninkrijk staan respectievelijk op de 9e en 10e plaats. Duitsland, de grootste Europese mogendheid, is slechts op een 18e plek te vinden, vóór België (23) en Luxemburg (24).

Om de rangschikking uit te werken, gebruikt IMD een vijftigtal criteria, gegroepeerd in drie categorieën: kennis, technologie en voorbereiding op de toekomst. De eerste categorie betreft immateriële infrastructuur (het begrijpen en aanleren van nieuwe technologieën). De tweede analyseert de mondiale context om te bepalen of deze openstaat voor de ontwikkeling van technologieën (regelgeving, kapitaal, infrastructuur). Tot slot wordt in de categorie "voorbereiding op de toekomst" de betrokkenheid van overheid en bedrijfsleven bij de ontwikkeling van technologie in de toekomst beoordeeld.

Hoewel de plaats van Frankrijk teleurstellend is, is het niet echt verrassend. Vorig jaar werd in een verslag van de Europese Commissie al gewezen op de achterstand van Frankrijk op het gebied van de connectiviteit met vaste en mobiele netwerken, de toegankelijkheid van het internet en de integratie van de digitale techniek in het bedrijfsleven. Alleen het criterium van de digitalisering van openbare diensten laat een correct niveau zien (negende plaats).

De positie van Frankrijk op de ranglijst van digitale competitiviteit komt echter min of meer overeen met zijn positie op de ranglijst van globale competitiviteit waar Frankrijk een 28e plaats inneemt.


© allez-allier/allesfrans 2008-2018 | SPIP | Plan | Mention