Beginpagina > Consument > Herstelbaarheidsindex op elektronische producten en huishoudelijke (...)

Herstelbaarheidsindex op elektronische producten en huishoudelijke apparaten

maandag 9 juli 2018

Vanaf 1 januari 2020 moeten elektronische producten en huishoudelijke apparaten met een score van 1 tot 10 aangeven of ze gemakkelijk te repareren zijn. Voor de ontwikkeling van deze "indice de réparabilité" voor producten als smartphones, wasmachines en stofzuigers, is een werkgroep met haar werkzaamheden begonnen. Deze zal tegen het einde van het jaar verslag uitbrengen over haar bevindingen.

Veranderende consumptiepatronen

Het doel is het tegengaan van geprogrammeerde veroudering - een techniek die bestaat uit het beperken van de levensduur van producten om consumenten aan te sporen ze sneller te vervangen - het verminderen van de milieu-impact van deze producten en bezuinigen.
Volgens een studie van het Franse Agentschap voor Milieu- en Energiebeheer (Ademe) verwisselt 88% van de Fransen van mobiele telefoon terwijl ze nog werken. Door het apparaat vier jaar te houden in plaats van twee zouden gebruikers 37 kg broeikasgassen besparen.
De Franse regering hoopt dat even goed te doen als de Duitsers, die 60 tot 137 miljoen euro per jaar besparen door de levensduur van consumptiegoederen te verlengen.
Als deze herstelbaarheidsindex niet werkt, zal worden overgaan tot sancties en bindende maatregelen.


 
© Allez-Allier/AllesFrans 2008-2018 | SPIP | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Overzicht van de site | Mention | Afmelden |