allesfrans.com

 • Sentier des castors - De beverroute

  Ontdek de natuur via een vrij toegankelijk wandelpad van 6 kilometer langs de rivier de Allier.

 • Een ommanteling veilig openen

  Regelmatig gebeuren er ongelukken door het onzorgvuldig openen van een ommanteling.

 • Zelf postzegels printen

  De Franse post biedt jou de mogelijkheid zelf gepersonaliseerde postzegels af te drukken.

 • Sentier des castors - De beverroute

  Ontdek de natuur via een vrij toegankelijk wandelpad van 6 kilometer langs de rivier de Allier.

 • Een ommanteling veilig openen

  Regelmatig gebeuren er ongelukken door het onzorgvuldig openen van een ommanteling.

  
BeginpaginaMedischDigitaal gezondheidsdossier van start

Digitaal gezondheidsdossier van start

Een nieuwsflits van woensdag 7 november 2018

Het gemeenschappelijk medisch dossier (DMP), een soort digitaal medisch dossier, zal na 15 jaar wachten eindelijk werkelijkheid worden. Op dinsdag 6 november lanceerde minister van Volksgezondheid Agnes Buzyn met veel bombarie de veralgemening die volgens haar "essentieel is voor de geneeskunde van morgen".

De DMP werd vele malen aangekondigd en vele malen uitgesteld, maar moet een vanzelfsprekendheid gaan worden voor alle Fransen, net zoals de Carte Vitale dat is geworden. Eindelijk kunnen de Fransen over de geschiedenis van hun medisch dossier beschikken.

Een doel en een enthousiasme dat wordt gedeeld door Alain-Michel Ceretti, voorzitter van France Assos Santé, dat 80 patiëntenverenigingen vertegenwoordigt. Toegang tot je gezondheidsinformatie moet net zo eenvoudig worden als een TGV-ticket bestellen of je bankzaken beheren op een smartphone.

Je medische geschiedenis op één plaats

Elke sociaal verzekerde kan nu naar de website dmp.fr gaan om zijn eigen online boekje te maken en de speciale mobiele applicatie te downloaden. Het is vrijwillig, gratis, vertrouwelijk en veilig. De DMP bewaart de gezondheidsinformatie van de patiënt zorgvuldig, vrij om deze te delen met zijn of haar arts, fysiotherapeut, verpleegkundige, enz. Je vindt er op één plaats je zorggeschiedenis van de laatste 24 maanden, je medische voorgeschiedenis (pathologie, allergieën....), je onderzoeksresultaten (röntgenfoto’s, biologische analyses....), de verslagen van een ziekenhuisopname of de contactgegevens van familieleden die in geval van nood moet worden gewaarschuwd.

40 miljoen DMP’s binnen vijf jaar

Het digitale gezondheidsdossier is geen recente uitvinding. De DMP (toen nog: Dossier Médical Personnel) werd voor het eerst geïntroduceerd in 2004 door de toenmalige minister van Volksgezondheid, Philippe Douste-Blazy en kwam in 2016 onder de hoede van de Assurance Maladie, de ziektekostenverzekering, onder de voorwaarden van de gezondheidswetgeving van Marisol Touraine. Bijna 1,9 miljoen mensen hebben momenteel een DMP, ver verwijderd van de doelstelling van 40 miljoen binnen 5 jaar. Maar verschillende vernieuwingen zouden moeten helpen om een aantal van de obstakels uit de weg te ruimen, naast een nationale informatiecampagne met de naam "DMP, la mémoire de votre santé".

Deze keer kunnen patiënten hun eigen dossiers online openen. Sinds juli zijn er ongeveer 300.000 DMP’s geopend in 8.000 apotheken volgens de Assurance Maladie, die ook de ondersteuning van particuliere verpleegkundigen wil financieren, vaak in contact met patiënten met beperkte mobiliteit.

Automatisch aangevuld door de Assurance Maladie

Een andere grote verandering is dat de DMP, die tot nu toe vrij leeg bleef, nu automatisch wordt gevoed door de Assurance Maladie vanuit de vergoedingsgeschiedenis, waardoor de informatie onmiddellijk bruikbaar is voor de medici, wat voor hun weer een stimulans moet zijn om de gegevens aan te leveren

Wat de patiënt betreft, heeft de DMP geen invloed op de terugbetalingen. Alleen de behandelende arts heeft toegang tot alle informatie. De patiënt kan bepaalde medici blokkeren, bepaalde documenten toevoegen of verbergen of zijn DMP vernietigen, waarvan de gegevens (in zeer veilige omstandigheden opgeslagen) gedurende 10 jaar worden bewaard.

De DMP zal verder evolueren en ook een ruimte "gereserveerd voor vroegtijdige instructies" voor patiënten aan het einde van hun leven bevatten. Vanaf april 2019 zal een meer ergonomische versie voor mobiele toepassing beschikbaar komen.

Per jaar zal door de overheid minstens 15 miljoen euro worden uitgegeven aan de werking ervan.


Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter leren begrijpen.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |