allesfrans.com
 
BeginpaginaDienstenMobiele telefonie: nog steeds gebieden zonder bereik
 

Mobiele telefonie: nog steeds gebieden zonder bereik

Een nieuwsflits van woensdag 9 oktober 2019

Ook al worden er elk jaar nieuwe masten geplaatst, toch blijven witte gebieden een probleem voor de bewoners van het platteland.

Op papier bestaan de "zones blanches" niet meer of bijna niet meer. Maar de waarheid is anders.
In de officiële definitie uit 2001 verwijst een zone blanche naar de 500 meter rond de kerk of het gemeentehuis, buitenshuis en alleen voor spraak. In deze context is er bijna geen wit gebied meer over. Maar deze definitie is vandaag volledig achterhaald. Mensen willen niet alleen maar telefoneren en in Frankrijk bestaan vele gehuchten die soms meer inwoners tellen dan het dorpscentrum waartoe ze behoren.

Het aantal inwoners dat geen toegang heeft tot mobiele telefonie is moeilijk te bepalen. De kaarten van de operatoren overdrijven de werkelijkheid door met gemiddelde waarden te werken. Waarschijnlijk is 90% tot 95% van de bevolking en tweederde van de oppervlakte van landelijke departementen, zoals de Allier, gedekt. Maar gebieden als de Combrailles, Montagne Bourbonnaise, Thionne en Vaumas zijn voorbeelden van gebieden waar de inwoners moeilijk toegang hebben tot het netwerk.

Een extra zendmast is niet noodzakelijkerwijs de oplossing

In enkele gemeentes in Montagne Bourbonnaise opende operator Free na enkele jaren wachten eind 2018 een netwerk. Maar niet alle inwoners hebben het verschil bemerkt. Free koos ervoor te zenden met een nieuwe frequentieband die de meeste mobiele telefoons niet ondersteunen. Mensen worden gedwongen om van mobiele telefoon te wisselen en niet alle operators waren op de nieuwe mast beschikbaar.

Alleen al voor het departement Allier zouden 200 tot 250 extra masten moeten worden geplaatst om voor een goede dekking te zorgen. De zogenaamde " New Deal", die vanaf januari 2018 wordt geïmplementeerd, voldoet bij lange na niet aan de verwachtingen. In deze overeenkomst hebben de exploitanten zich ertoe verbonden om tegen 2022 enkele duizenden 4G-masten in Frankrijk in te zetten. In ruil daarvoor heeft de regering afgezien van de verplichting om hen een vergoeding te vragen voor de vernieuwing van de licenties voor een aantal frequenties.

In Allier worden dankzij dit plan jaarlijks een tiental installaties (om over te schakelen naar 4G) gecreëerd of herontwikkeld (om over te schakelen naar 4G), naast de sites die de operatoren in het kader van hun traditionele programma hebben gecreëerd.

Een ander nationaal programma, 800 sites, heeft in de Allier betrekking op drie plaatsen van economisch of toeristisch belang: de haute vallée du Cher, de gorges de la Sioule en Châtel-Montagne. Aan de laatste wordt momenteel gewerkt.


Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention