allesfrans.com
 
BeginpaginaVerkeer en vervoerFranse wegen worden voorzien van geluidswaarschuwingssystemen
 

Franse wegen worden voorzien van geluidswaarschuwingssystemen

Een nieuwsflits van donderdag 23 januari 2020

In een besluit van 14 januari 2020 staat te lezen dat de Franse overheid permanente of tijdelijke geluidssignaalsystemen gaat plaatsen op wegen en snelwegen. Een eerder decreet van 12 maart 2012 komt daarbij te vervallen.

Een permanente DAS is bedoeld om de gevolgen van slaperigheid en hyperwaakzaamheid van weggebruikers tegen te gaan. Deze apparaten worden langs de weg of in de middenberm geïnstalleerd en hebben als functie de gebruikers te waarschuwen wanneer ze onbedoeld van hun rijbaan afdwalen. Het doel is om de hoeveelheid ongevallen veroorzaakt door het verlaten van de rijstrook of de weg en de gevolgen daarvan (botsingen met zijdelingse hindernissen, met andere voertuigen of kantelen) te verminderen. Dit decreet staat in het bijzonder het gebruik van verzonken apparaten toe (infrezen van het wegdek).

Tijdelijke apparaten van het type "bandes de prévention chantier" zijn verwijderbare stroken die worden gebruikt op vaste bouwplaatsen, op autosnelwegen en wegen met gescheiden rijbanen. Ze worden voor een geblokkeerde rijstrook geplaatst om de aandacht van de weggebruikers te vestigen op de aanwezigheid van werkzaamheden op of langs de weg en zo het risico op inbraak en botsingen te voorkomen.

Experimentele waarschuwingsapparaten bij overweg

In dezelfde staatscourant valt te lezen dat op bepaalde overwegen op de spoorlijn tussen Belfort en Delle geëxperimenteerd gaat worden met meerdere soorten signaleringen. De experimenten betreffen de informatiepanelen en een dynamische LED-lichtsignalering die aan de spoorwegovergangen is bevestigd en die werkt wanneer het R24-licht wordt geactiveerd, maar ook tijdens het dalen en stijgen van de overwegbomen.

Het doel van deze signalering is de gebruikers door middel van een in alle omstandigheden zichtbaar en dicht bij de overweg geplaatst bord te informeren dat zij een overweg niet mogen betreden als het risico bestaat dat zij op het spoor stil komen te staan, zoals vereist door artikel R. 422-3 van het verkeersreglement, en hun aandacht te vestigen op de op handen zijnde of lopende sluiting van de overwegbomen.

Dit experiment is een van de onderdelen van het nationale actieplan ter verbetering van de veiligheid op spoorwegovergangen.

Op internet: Het besluit uit de Franse staatscourantAllesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention