allesfrans.com
 
BeginpaginaTuinreceptenEen dreigende moestuinoorlog
 

Een dreigende moestuinoorlog

Een nieuwsflits van woensdag 5 februari 2020

Een virus dat in 2014 is opgedoken, dreigt alle Franse groentegewassen te besmetten. Het Anses verbergt zijn bezorgdheid niet en heeft een alarmerend verslag gepubliceerd.

De codenaam is "ToBRFV". Het is een opkomend virus dat verwoestend is voor groenteplanten, maar geen gevaar vormt voor mens en dier. Het veroorzaakt vlekken, verkleuring en vervorming.

In het verslag geeft Anses een klinkende waarschuwing voor de progressie van het "tomato brown rugose fruit virus". De ziekte, die in 2014 voor het eerst in het Midden-Oosten werd vastgesteld, wordt sinds 2018 in moestuinen en boerderijen over de hele wereld aangetroffen. Het wordt zeer gemakkelijk overgedragen, zowel door besmette zaden, planten en fruit, als door eenvoudig contact met elk besmet medium, inclusief vogels en insecten. De gevreesde ToBRFV kan zelfs maandenlang op gereedschap en kleding achterblijven zonder dat het zijn kracht verliest.

Tot nu toe werd Frankrijk gespaard, maar het risico van verspreiding is groot, met als gevolg een mogelijke impact op alle gewassen, inclusief die onder glas. De dreiging is des te groter omdat er nog geen behandeling beschikbaar is. De enge remedie is de volledige verbranding van het besmette gewas, kortom, een echte moestuinoorlog.

De symptomen van ToBRFV

Over het algemeen zijn de bladsymptomen onder meer chlorose, en de bladeren van geïnfecteerde planten zullen een zekere mate van vervorming laten zien. Er zal een duidelijke bruining te zien zijn op de aderen of de uiteinden van de kelk, terwijl de vruchtkleuring zal worden afgevlakt met bruine necrotische vlekken die leiden tot een volledige vruchtafdrijving.


Allesfrans, ook voor:
 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention