allesfrans.com
 
BeginpaginaOverheidWat veranderde op 1 maart 2020?
 

Wat veranderde op 1 maart 2020?

Een nieuwsflits van maandag 2 maart 2020

De maand maart introduceerde stijgingen en dalingen: hogere tabaksprijzen en lagere gasprijzen. Maar er zijn ook andere veranderingen te melden.

Tabaksprijzen

De prijs van een pakje sigaretten steeg met 50 cent. Een pakje Marlboro, het best verkochte merk in Frankrijk, is nu het symbolische niveau van 10 euro gepasseerd.

Het is een nieuwe fase in de strategie van de regering om de belastingen te verhogen om de consumptie te verminderen. De door de fabrikanten vastgestelde prijzen worden door de verantwoordelijke ministers goedgekeurd.

Gastarieven

De gereguleerde tarieven voor de verkoop van gas, die door Engie worden toegepast op miljoenen Franse huishoudens, zijn met 4,6% gedaald. De gastarieven waren op 1 februari al met 3,3% gedaald.

Vervoer met chauffeur

Op 1 maart worden zogenaamde cartes professionnelles sécurisées verplicht voor bestuurders zoals bij Uber. DE bedoeling is de fraudebestrijding te verbeteren.

Ecologische Malus

De malus was op 1 januari al verzwaard voor de meest vervuilende voertuigen, in het bijzonder SUV’s. De drempel voor de aankoopboete toen werd verlaagd tot 110 g CO2/km. Op 1 maart werd de drempel voor de ecologische malus gesteld op 138 g/km.

Belastingen betalen bij de sigarenhandelaar

Het is nu mogelijk om naast boetes, schoolkantine, ziekenhuis, crèche of zwembadrekeningen ook belastingen te betalen bij de Franse tabakswinkel. Iets minder dan twintig departementen zijn in de experimenteerfase, vóór de veralgemening op 1 juli in heel Frankrijk. De fase begon op 24 februari met 22 bureaux de tabac en tegen het einde van maart zullen het er meer dan 600 zijn.

Nieuw motorrijbewijs

Vanaf 1 maart moeten leerling-motorrijders een moeilijker examen afleggen. De theoretische test wordt specifiek voor tweewielers en wordt de Épreuve théorie moto (ETM) genoemd. Het bestaat uit 40 vragen en video’s. Voor degenen die hun auto-examen al in de afgelopen vijf jaar hebben afgelegd, is het tot 1 september mogelijk om het motorexamen onder de oude voorwaarden af te leggen.

De praktijktoets zal vanaf 18 maart worden aangepast. De rijtest wordt ingekort en de rijtest wordt verlengd. De technische controle en het mondelinge examen worden daarentegen afgeschaft. Om het rijbewijs te verkrijgen zal een veeleisender resultaat moeten worden bereikt: 21 van de 27 punten, in plaats van 17 zoals nu.

Gelijke beloning voor vrouwen en mannen

De publicatie van een index die de loonkloof, de gelijke verdeling van verhogingen en promoties, de toename van vrouwen die terugkeren van zwangerschapsverlof, en de aanwezigheid van vrouwen onder de hoogstbetaalden in het bedrijf telt, is verplicht voor bedrijven met 50 tot 250 werknemers. De grote groepen deden het vorig jaar voor het eerst, dus het is nu aan de 37.000 KMO’s om hun index voor het eerst te onthullen.

Bedrijven zullen deze index jaarlijks op het internet moeten publiceren. Als hun score lager is dan 75 van de 100 punten, hebben ze drie jaar de tijd om te voldoen en de vereiste drempel van 75 te bereiken, anders krijgen ze te maken met een financiële sanctie van maximaal 1% van de loonkosten.


Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention