allesfrans.com
 
BeginpaginaEen (t)huis in FrankrijkTwee weken thuisblijven
 

Twee weken thuisblijven

Een nieuwsflits van maandag 16 maart 2020

In een toespraak voor televisie heeft president Macron bekend gemaakt dat iedereen de komende vijftien dagen thuis moet blijven. Vanaf dinsdagmiddag twaalf uur zijn alleen nog "noodzakelijke verplaatsingen" toegestaan: om boodschappen te doen, medische zorg te krijgen of om te gaan werken, mits dat niet vanuit huis kan. En wie zich daar niet aan houdt, riskeert een boete.

Macron sprak van een "confinement totale" in vredestijd. Maar volgens de president is het eigenlijk oorlog. "Nous sommes en guerre", zei hij meermaals. "Tegen een vijand die we niet kunnen zien."

Nous sommes en guerre, en guerre sanitaire certes. Nous ne luttons ni contre une armée, ni contre une autre nation. Mais l’ennemi est là, invisible, insaisissable, qui progresse. Et cela requiert notre mobilisation générale... Nous devons tous avoir l’esprit de responsabilité.

Het Franse leger wordt ingezet voor ziekenvervoer en in de Elzas zal een militair hospitaal als extra ziekenhuis voor Corona-patiënten gaan dienen.

De rekeningen voor elektriciteit en water worden tijdelijk opgeschort.

De tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen, die zondag 22 maart zou plaatsvinden, is uitgesteld.

Een speciaal formulier als je je wilt verplaatsen

Wanneer je je de komende wilt verplaatsen - ook te voet - moet je dat kunnen rechtvaardigen. Daarvoor dien je een speciaal formulier bij je te hebben waarin je "sur l’honneur" aangeeft wat de reden is en je bestemming.

Op de opvolging van deze maatregelen gaan 100.000 Franse politieagenten toezien. Een bekeuring begint bij € 38 maar kan al snel oplopen naar € 135. Uitzonderingen zijn woon-werkverkeer (wanneer je niet vanuit huis kunt werken), boodschappen doen, om een familielid te verzorgen, voor kinderopvang en een verplaatsing om medische redenen. Ook mag je je hond nog uitlaten of een korte wandeling maken, maar niet in groepsverband of als sportactiviteit.


Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention