allesfrans.com
 
BeginpaginaNieuwsFranse premier en minister aangeklaagd om corona
 

Franse premier en minister aangeklaagd om corona

Een nieuwsflits van vrijdag 20 maart 2020

Drie artsen hebben een klacht ingediend tegen de Franse premier en de voormalig minister van Volksgezondheid. De artsen zijn van mening dat de premier en de minister op de hoogte waren van de ernst van de corona-pandemie, maar daar niet voor gewaarschuwd hebben en niet op tijd maatregelen hebben getroffen.

Premier Edouard Philippe en ex-minister Agnès Buzyn, een arts van beroep, worden aangeklaagd omdat ze "vrijwillig hebben afgezien van het nemen of stimuleren van maatregelen, waardoor een ramp kan worden bestreden die waarschijnlijk een gevaar voor de veiligheid oplevert". Hierop staat in Frankrijk een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar en een boete van 30.000 euro.

De klacht die door de drie artsen werd ingediend namens een onlangs gecreëerd collectief van gezondheidsmedewerkers, genaamd collectif C19, is in behandeling genomen door de Cour de justice de la République (CJR), het Franse Hof van Justitie. Dit CJR is de enige Franse instantie die mag oordelen over door regeringsfunctionarissen in hun functie gepleegde handelingen. Het is niet bekend wanneer de uitspraak is.

Eerdere beslissingen "zouden de epidemie hebben beteugeld"

Zij baseren zich met name op de verklaringen van Agnès Buzyn aan Le Monde na de eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen, die beweren de premier al in januari werd gewaarschuwd voor de ernst van de coronavirus-epidemie en hem te hebben gewaarschuwd dat "de verkiezingen waarschijnlijk niet konden worden gehouden".

De Franse regering nam vanaf 13 maart verschillende maatregelen, waarvan de laatste de veralgemeende beperking van de bevolking was. Zij zijn van mening dat, als deze beslissingen eerder waren genomen, dit "het ongetwijfeld mogelijk zou hebben gemaakt om de epidemie te beteugelen door het aantal besmette personen, en dus ook het aantal personen dat anderen zou kunnen besmetten, te verminderen".

In departement Oise werden "geen speciale maatregelen" genomen

De drie artsen betreuren met name dat er in Oise, een van de Franse Covid-19 haarden, "geen speciale maatregelen zijn getroffen, behalve de sluiting van scholen".

Op dinsdagavond probeerde Edouard Philippe de polemiek die uit de woorden van Agnès Buzyn is voortgekomen, te sussen. "Als we dit gezondheidsevenement niet serieus hadden genomen, zou ik in januari geen bijeenkomst hebben georganiseerd" en "zware beslissingen hebben genomen," zei hij.


Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention