allesfrans.com
 
BeginpaginaNieuwsConcessiehouder RCEA in Allier officieel aangewezen
 

Concessiehouder RCEA in Allier officieel aangewezen

Een nieuwsflits van donderdag 26 maart 2020

Nieuws in het RCEA-dossier voor het departement Allier: het consortium ALIAE (Autoroute de Liaison Atlantique Europe), bestaande uit Eiffage en APRR, is bij ministerieel besluit aangewezen als concessiehouder voor de toekomstige autosnelweg A79.

Het besluit werd al lang verwacht, maar is sinds 15 maart officieel. ALIAE wordt concessiehouder voor de toekomstige A79 tussen Sazeret (Allier) en Digoin (Saône-et-Loire), ofwel een traject van 89 kilometer dat autosnelweg moet worden, in 2x2 rijstroken.

124 doden tussen 2008 en 2017

Het veiligheidsproject van het RCEA dateert al van 1983. Zevenendertig jaar later is het doel nog steeds niet bereikt. De route verwerkt tussen de 10.000 en 15.000 voertuigen per dag, voornamelijk zware vrachtvoertuigen en is bijzonder ongeval-gevoelig. Alleen al tussen 2008 en 2017 stierven 124 mensen op het traject tussen Montmarault en Mâcon.

De 48-jarige concessieovereenkomst omvat de financiering, het ontwerp, de ontwikkeling, de verbreding, de aanpassing aan de normen van de autosnelweg en de exploitatie, het onderhoud en de instandhouding van het 89 kilometer lange traject van de huidige RN79. Een kleine bijzonderheid: de conventionele tolpoorten zullen worden vervangen door zes portalen die langs de route zullen worden geplaatst. Een zogenaamde "free-flow"-tol, die het mogelijk maakt elk voertuig te identificeren en de informatie te verzamelen die nodig is om de tol te innen. Het tweejarige project gaat in mei van start en zal naar verwachting 548 miljoen euro kosten.

De doelstelling van ALIAE voor het project is om 400 mensen aan te werven, met een focus op lokale werkgelegenheid. Vanaf november 2019 zijn er al verschillende "job dating"-evenementen ter plaatse georganiseerd. In totaal zal 10% van de werkuren worden gereserveerd voor mensen die zich in een integratieproces bevinden (langdurig werklozen, gehandicapte werknemers, enz.).

Intussen zijn op maandag 23 maart twee openbare onderzoeken gestart. De eerste betreft de exploitatie van een zand- en grindgroeve bij Toulon-sur-Allier. De tweede betreft een aanvraag voor een milieuvergunning; de bouwplaats moet voldoen aan de wet op het water, de beschermde soorten en habitats en bovenal moet de impact ervan beperkt blijven in het nationale natuurreservaat Val d’Allier en het Natura 2000-gebied waar de autosnelweg doorheen zal lopen.

Momenteel staan de werkzaamheden voor de aansluiting van de A71 op het RCEA (toekomstige A79) bij het knooppunt Montmarault (Allier) stil vanwege de inperkingsmaatregelen ter bestrijding van het coronavirus.


Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention